Pagina wordt geladen ...
Vispas
Bestel hier online de vispas

Duizenden stekelbaarsjes Schoonhoven

 

Eens in de drie jaar laat de gemeente Hoogeveen de kleine zwemvijver van het Plan Schoonhoven leegpompen en de bodem voorzien van een verse laag zand.

Sinds jaar en dag wordt deze klus aan Kleine weg- en waterbouw uit Hollandscheveld gegund. Hoewel het een zwemvijver betreft, met en geringe diepte en die niet in openverbinding staat met ander (vis)water, leert de ervaring dat er na verloop van tijd zich toch vissen en andere dieren gaan vestigen. Zich dit realiserend heeft de directie van Kleine weg- en waterbouw besloten om samen met het Vette Baarsje een plan te maken, zo diervriendelijk mogelijk de eventueel aanwezige vissen te vangen en over te zetten in één van de andere vijvers.

Om een dergelijke vijver te ontdoen van haar water ontkom je er natuurlijk niet aan om een paar zware pompen in te zetten. Om schade aan de vissen te voorkomen werden de zuigmonden afgeschermd. Met regelmaat is door zowel mensen van het Vette Baarsje en Kleine langs het water gelopen om de situatie te beoordelen en zo nodig in te grijpen. De pompen werden uitgezet op het moment dat er zich alleen nog water bevond in een speciaal daartoe uitgegraven geul.

Vervolgens is de vis met schepnetten gevangen en voorzichtig in de naastgelegen vijver overgezet.

Zoals de titel doet vermoeden bestond de populatie voornamelijk uit stekelbaars, aanwezig in gigantische aantallen.